Nooit meer lelijk op de foto!

Er is al veel gesproken over artificiële intelligentie, maar het ziet er naar uit dat de technologie in 2012 pas echt zal doorbreken. Computers zullen in de toekomst niet enkel menselijk lijken, ze zullen ook echt voor ons zorgen. Machines zullen niet gewoon machines zijn die met ons redeneren en praten. Nee, we zullen machines krijgen die ons ook begrijpen en die kunnen anticiperen op onze belangen en op onze wensen.

En dat er zicht is op zulke computers, vind ik als geek natuurlijk fantastisch 🙂

Het probleem vandaag is dat computer systemen nog steeds onzeker zijn en dat ze veel zorg vragen.
Machines zijn ‘onzeker’ en daardoor vragen ze ons voortdurend om bevestiging: “Bent u zeker dat u dit document wilt verwijderen?”; “Ja, verbind met deze wifi-spot” ; “Ja, download deze driver”
Machines vandaag vergen ook ontzettend veel ‘zorg’. Zo moeten batterijen opgeladen worden, ze moeten energie krijgen, bereik hebben, paswoorden, … Ze vragen zo veel dat, als onze machines ‘mensen’ zou zijn, we hen (negatief) zouden omschrijven als ‘iemand die erg veel aandacht nodig heeft’. In die mate zelfs dat we er zouden over denken niet langer met deze persoon te engageren.
En dit probleem zal enkel groter worden wanneer we nog meer toestellen krijgen!

Gelukkig mogen we in 2012 de komst verwachten van computers die zich meer bewust zijn van hun omgeving en van de specifieke situatie op een bepaald moment.
Zo verwachten we bijvoorbeeld technologieën die zullen begrijpen wanneer ze van netwerk moeten veranderen, en dat ook doen zonder bevestiging te vragen. Zo zal je bij een voice over IP call geen netwerk verliezen en zal de call dus niet uitvallen. Een ander fantastisch voorbeeld is dat camera’s zullen weten hoe ze ons best kunnen fotograferen. Nooit meer een foto die onszelf niet alle eer aan doet. Nooit meer rode ogen, te dik of te bleek op de foto; zonder dat je moet kunnen fotoshoppen. Fantastisch toch! Er zullen ‘slimme toestellen’ zijn die onze belangen en interesses kennen om ons zo optimaal te kunnen plezieren. Heerlijk!

Dit betekent dat we kunnen uitkijken naar interacties met ‘digitale machines’ die meer en meer ‘menselijk’ worden, zodanig dat onze relatie met machines humaner en spontaner wordt, en dat je minder ‘hard moet gaan werken’ om de relatie met je computer in stand te houden.

Bron: http://www.bbc.co.uk/news/technology-16367039?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s